torsdag 25 december 2014

#333 Uppvärmning (152/365)

Så lite gör så mycket

Vad är väl lite varmare klimat att bekymra sig över? Det blir väl bara skönt att slippa skrapa bilrutan när man ska till jobbet. Tänk att slippa skotta snö på garageuppfarten. Och tänk vadmånga trafikolyckor vi skulle förhindra, bara genom att få det någon ynka liten grad varmare i vårt land. Vadå, lite värme har väl ingen dött av. Vi skulle väl barafå det så som övriga världen redan har det, och de överlever ju!

Inhemska vindruvor, mer sol och mindre temperaturväxlingar. Helt perfekt! Skulle inte förändra någonting här. Så varför klaga och kämpa för att begränsa det som är bra för oss? Sluta med det negativister!

Men är det så här egentligen? Skulle ingenting förändras hos oss? Skulle allt vara som det alltid har varit även om vi skulle få lite lite högre medeltemperatur? Ja, det skulle förändra allting! Ingenting skulle vara som förut, av den enkla anledningen att det helt enkelt inte kan vara det. Förändras en klimatförutsättning, kommer alla övriga egenskaper att förändras tillsammans med den. Se bara på alla de insekter, spindeldjur och parasiter som sprider i vårt land. Liksom en del däggdjur också för den delen, även om vi kanske inte förknippar den typen av spridning med klimatförändringar.

Vi måste stoppa förändringarna nu. Innan det är för sent.

Som exempel kan ni titta på den här bilden. Vattnet som droppar ur röret är grundvatten. Kanske bara någon enstaka plusgrad varmt. Vattnet i sjön någon grad kallare. Men ändå blir det en vak vid utloppet av den lilla ynkliga uppvärmningen som grundvattnet bär ansvaret för. Hur blir det då om hela havet blir en eller två grader varmare? Vilka förändringar medför det på isarna runt om på vår lilla glob?  Fundera på det,,,

#333 Uppvärmning - Lite dropp av något varmare vatten får stora följder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar